[O2] Stuknęło 80 000 km - małe podsumowanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo
    Drive
    • 2004
    • 44

Zamieszczone przez Purchawa
    Zamieszczone przez szkoda
    http://www.motogazeta.moj...i,a,181253.html
    No wlasnie Commander wsrod zwyklych ludzi przyjal sie bardzo slabo, co wedlug fanow marki bylo o tyle dziwne, ze pod wzgledem designu mial wszystko co jego protoplasci SUV czyli Wagoneer i Grand Wagoneer.
    Zamieszczone przez 4x4BKF
    Coś Ty tu powypisywał!
    Jak masz cos do zarzucenia, to prosze konkrety! Tylko poparte faktami! Albo przestan bic piane. :?
    Trochę się nie rozumiemy co do szczegółów, ale przy piwie pewnie byśmy doszli do porozumienia.
    IMO jednak nie, bo ja akurat pisze na podstawie wlasnych doswiadczen i materialow technicznych, a nie na podstawie "wydaje mi sie". :P
    Swoje racje i argumenty mam, ale nie ciągnę dalej wątku bo można by tak bez końca.
    Gdzie te racje? Ze haldex jest rownie dobry jak QD2? No prosze Cie...
    Ty dałeś linki od innych Jeepów, to ja dam od innej Octy i powiem, że moja też tak potrafi
    Ale, ze co potrafi? Nie daje rady podjechac pod mala gorke pod ktora rodzinny full size 4x4 podjezdza bez zajakniecia? :lol:

Naprawde odpuszczam... Sam jak jezdzilem Octavia to byl to dla mnie prawie Passat, ale ze Octa 4x4 to prawie Jeep, to bym nie wpadl! :lol:

Commander słabo się przyjął, bo według mnie - zaznaczam że to moja subiektywna i niezbyt niezależna opinia, chociaż bardzo lubię Jeepy - był i jest nieudolną odpowiedzią na G-klasse, GL i LC.
    Sam przyznasz, że Jeep mógł się nieco wysilić, a nie iść po kosztach i na płycie średniej wielkości terenówki budować coś klasy offroad premium czy suv premium jeśli można to tak nazwać.

Haldex do QD - jak pięść do nosa. Ale chyba nie powiesz, że QD jest lepsze od mercedesowskiego czy LR lub LC z 100% mechanicznymi blokadami
    Bo od tego nie ma nic lepszego. No chyba że KRAZ. Tez z blokadami. I tu z uznaniem się wypowiadam,

Pisząc w którymś poście "od osi do osi to samo" miałem na myśli oczywiście płytę podłogową i zespół napędowy więc tu nie próbuję insynuować że są tam różnice.

Reasumując, nie będę dalej w polemikę wchodzić, bo nie lubię rozmiawiać z typem człowieka, który kupi kolejny wóz i będzie to np. Toyota, to i tak za wszelką cenę będzie udowadniać, że to własnie Toyota jest the best i że jest zupełnie wyjątkowa, choćby była motoryzacyjnym nieporozumieniem.
    Strasznie irytujące jest kiedy ktoś twierdzi że coś jest najlepsze tylko dlatego, bo on to ma...

Octa była dla Ciebie prawie passatem?? No to mi Cię trochę szkoda, bo dla mnie Octa jest Octą.

Z pozdrowieniami.
  • orzel720
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2270
    • Superb III (3V3)

Witajcie

Jako, że wczoraj stuknęło mi 80 000 km na liczniku tak więc postanowiłem zrobić małe zestawienie dotychczasowych czynności naprawa i przeglądów wraz z kosztami:

I tak:
    Autko kupione w ASO Korczyk Bielsko Biała dzięki uprzejmości dealera - forumowicza Lucasrally
    Octavka ma 2 latka i 3 miechy - wersja 1.9TDI BXE Elegance LB

Do tego czasu wykonano przy niej:
    A) czynności eksploatacyjne:
    - 2 przeglądy w ASO Korczyk Bielsko Biała - własne materiały, ceny przeglądów: 171zł +220zł
    - przy przebiegu 77000 km - wymiana klocków na Ferodo Premium w supercenie 105zł!
    - serwis klimatyzacji - czerwiec 2010 koszt: 0zł ! - nie pytajcie jak to możliwe
    Oczywiście terminowe wymiany oleju i wszelkich filtrów kupowanych we własnym zakresie - koszty materiałów eksploatacyjnych: ~1080zł
    B) czynności naprawcze:
    - wymiana lewej osłony p.słonecznej+ mechanizm podnoszenia szyby prawy przód+kostka stacyjki - na gwarancji w ASO Korczyk Bielsko Biała
    C) Inne - roleta tylna +montaż: 170zł + cornery - (za flaszkę)

summa summarum:
    koszty materiałów eksploatacyjnych: 1080zł
    koszty innych: 170zł +flaszka
    przeglądy QG1: 391zł
    Ubezpieczenia: 2x2100zł (dealerskie)+ aktualne 1733zł

Średnio koszty (bez tankowania i utraty wartości) wynoszą ok: 7599zł /80000km = ~9,4 Grosze/km albo ~276zł /miesiąc

Średnie spalanie to 5,92 l/100km ON - każde skrzętnie notowane w www.spritmonitor.de - patrz mój podpis

Komentarz

• domino_EL
      Ambiente
      • 2009
      • 204

Zamieszczone przez orzel720
      koszty innych: 170zł +flaszka
      :hi:
      ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

- serwis klimatyzacji - czerwiec 2010 koszt: 0zł ! - nie pytajcie jak to możliwe
        To dlaczego wogóle o tym piszesz ? ...
        Średnio koszty bez tankowania i utraty wartości wynoszą
        i bez kosztów ubezpieczenia chyba ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

276zł /miesiąc
          orzel720, bez obrazy- za tyle to ja tygodniowo tankuję
          poczekaj aż dojdziesz do 120 tys
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• orzel720
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 2270
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez piotrek_gdy
            276zł /miesiąc
            orzel720, bez obrazy- za tyle to ja tygodniowo tankuję
            poczekaj aż dojdziesz do 120 tys
            jak nie uwzględniłem tankowania
            z paliwkiem to dodać trzeba 650zł/miesiąc

Komentarz

• marlena
              RS
              • 2007
              • 1719

w jakiej firmie ubezpieczeniowej masz teraz ubezpieczone? (jeśli można wiedzieć) i to nie jest pakiet dealerski teraz?
              Jak na 80 000 to fajnie, bo bezproblemowo

Powodzenia i byle tak dalej

Komentarz

• orzel720
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 2270
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez marlena
                w jakiej firmie ubezpieczeniowej masz teraz ubezpieczone? (jeśli można wiedzieć) i to nie jest pakiet dealerski teraz?
                Pakiet w Generali - kupiony w salonie Skoda Emida ul Conrada Kraków. Można porównać na miejscu innych ubezpieczycieli.
                W PZU chcieli około 2400zł? :twisted: za te same warunki - co za ćwoki - nie dość że miałemu nich 2letni pakiet a tutaj taka oferta :roll:
                A z Generali miałem dobre wspomnienia z OI więc zdecydowałem się na nich.
                Zamieszczone przez marlena
                Jak na 80 000 to fajnie, bo bezproblemowo

Powodzenia i byle tak dalej
                Aaaaa dziękuję bardzo

Komentarz

• marlena
                  RS
                  • 2007
                  • 1719

Pakiet w Generali - kupiony w salonie Skoda Emida ul Conrada Kraków
                  to tam gdzie ja moją Octi kupiłam i ubezpieczam od początku :szeroki_usmiech Pierwsze ubezpieczenie było w Allianz, ale przeszłam do Generali
                  orzel720, taniej to już chyba w żadnym innym nie wyjdzie, bo mi w tamtym roku sprawdzała. Zobaczymy u mnie we wrześniu

Komentarz

• Mr0czny
                    Elegance
                    • 2009
                    • 948
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

po 2 latach dopiero przegląd klimy :shock:

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Mr0czny
                      po 2 latach dopiero przegląd klimy :shock:
                      A po ilu ma byc ? i jeszcze zalezy co rozumiesz pod pojeciem przegladu ?
                      W serwisie powiedziano mi że co 2 lata przegląd w sensie odgrzybiania układu, co rok uzupełnienie czynnika a zmiana filtra p.pyłkowego min co 2 lata albo jak się intensywnie używa klimy to cześciej ( taksiarze potrafia wymieniac co 3-4 miesiące )
                      Ja właśnie jestem po przeglądzie auta 30 tys. i wymieniłem filtr p.pyłkowy po 1 roku i 10 miesiącach .
                      Jakość powietrza zdecydowanie się poprawiła. Zastanawiam się teraz nad odgrzybieniem układu ale nie widzę jeszcze sensu uzupełniania czynnika.
                      Wiem że uzasadnienie uzupełniana czynnika co rok jest takie żeby nie dopuścić do braku smarowania układu plus oczywiście cykliczny zarobek serwisów. Jednak w poprzednim aucie jeździłem zawsze do momentu gdy klima zaczynała działać mniej efektywnie i dopiero wtedy jechałem uzupełnić czynnik. Nie było żadnych problemów. Dlaczego nie robić tak w przypadku Octavii ? Czy są jakieś przeciwskazania ?
                      Przu okazji zaproponowano mi taka cene na serwis klimatyzacji w Skodzie :
                      Samo odgrzybianie 100 PLN, pelny serwis 250 PLN. Czy to dobra cena ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

voltar, cena dobra o ile uzupełnią czynnik oraz olej ktory smaruje(a tego raczej nie robią)

w mojej ocenie nalezy wymieniac filtr kabinowy co roku(jest to moje zdanie zawodowe) a jeśli chodzi o grzebanie w klimie- tylko jeśli coś się dzieje
                        ale myslę, że w tej kwestii powinien wypowiedziec się Leszek jako fachura
                        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

Pracuję...